zondag 22 september 2013

Grünkern nep gehaktballen (half gerijpte, gerookte spelt )

125 g  onrijpe spelt...zoek in een natuurkost winkel.. grof gemalen wie in  duitsland boodschappen doet daar het het (Grünkern-schrot )
500 ml Water, kokend heet
1 blokje groente bouillon
1 laurierblad
1 grote ui fijn gesnipperd
1 Ei
50 g gehakte walnoten
50 g geraspte kaas
50 gr    gehakte peterselie
1 EL Marjolein
  kruidenzout
  Peper
  olijfolie  niet te zuinig



 de saus
1 beker joghurt
1- 2 tenen knoflook ook klein gehakt of geperst
1 Sjalot ( uiensoort
 beetje citroensap
 beetje suiker






De gemalen spelt in water met het laurierblad en de bouillon  20 min koken tot het een dikke brei word ..pas op brand snel aan...dus goed in de gaten houden.....Af laten koelen..
Als de brei afgekoeld is alle anderen ingrediënten toevoegen en goed met elkaar vermengen..Let op de ui moet echt heel fijn gesnipperd zijn

Wie wil kan ook nog havervlokken of boekweit of sesamzaden toevoegen deze moeten dan mee worden gekookt aan de smaak verandert het niets ..word alleen nog gezonder lol..

Het mengsel nou tot gehakt ballen vormen en in het olie van beide kanten 5- 10 min bruin bakken..niet te heet..
Lekker met een verse kruiden yoghurt of knoflooksaus..

De saus ..alles met elkaar mengen en klaar...misschien nog met zout en peper op smaak brengen


...eet ze...

Geen opmerkingen:

Een reactie posten