zaterdag 21 september 2013

Duitse zuurkool zo als ik hem ken..

500 g zuurkool ( wijn zuurkool )
2 bouillon blokje het liefst runder
2 uien
250 g Spek blokjes

2 EL ganzenvet...maar magariene , boter of olie of wat je maar wilt doet het ook..ik gebruik ganzenvet wat een intensievere smaak geeft te koop bij een goed poelier

3-5 eetl suiker..
1 glas Ananassap
zout en peper naar smaak
5 gedroogde jenever bessen 1 laurier blad
en wie wil iets komijn...





De spekblokjes en uien met het vet aanbraden..niet te cross..pan van het vuur nemen het zuurkool toevoegen de bouillon erop verkruimelen..met de suiker bestrooien de ananassap toevoegen en goed doorroeren...
Pan terug op het vuur en goed 30 min op klein vuur laten sudderen..af en toe roeren...naar goede 3o min  de pan van het vuur nemen .....deze in een voorverwarmde oven zetten en alles bij 175°C -180°C met omlucht garen zo 45 - 50 min ...zonder deksel...eventueel soms nog een beetje sap toevoegen...Het is klaar als naar meerder keren roeren ..de kool een mooie bruine kleur heeft..je ziet het van zelfs de kool word donkerder..eventueel nog met zout suiker en peper op smaak brengen...


hierbij passen prima  haxe / eisbein zie een eerder recept///maar ook rookworst en spek..ik zelfs kook altijd zuurkoolspek mee met de kool ...geeft de kool nog even een extra smaak boest en je hebt minder zout nodig... zelfs kook dit recept altijd met 3 kilo zuurkool die ik dan later invries of inweck zo heb je altijd snel wat bij de hand...hier bij  eten wij gekookte aardappelen...in duitsland zijn stampotten waar alles doorheen zit niet bekend..en zo kan iedereen op zijn bord zijn eigen stamppot maken...de ene met meer de andere met minder aardappelen ..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten