dinsdag 21 februari 2012

Kartoffelsalat of Aardappelsalade.

Een van de dingen die Nederlanders altijd graag eten is Aardappelsalade..nou valt het mij op dat de aardappelsalade die je hier in winkels kan kopen, smaakt als oude voeten ,de aardappels zijn nog half rauw en de rest lijkt wel een voorgekauwde hap.... met een woord ...gruwelijk...geen wonder dat iedereen de mijne wil lol....Het is eigenlijk zo simpel ..het kost een beetje moeite maar dan heb je ook wat...Het belangrijkste zijn de aardappelen, ze moeten vastkokend zijn...en  GEGAARD /GEKOOKT worden in hun eigen schil...Ja echt waar afpellen Dames en Herren is hier het motto en dat is dan ook direct de vervelendste klus..Ze moeten nog warm zijn tijdens het afpellen .....

Ik gebruik altijd  3 kilo aardappelen wat tevens genoeg is voor 6 personen maar je kan er dus ook twee dagen met en paar mensen minder van eten lekker in het weekend dus ...



3 kilo  Aardappelen..vastkokend...
1 Ui
200 gr gerookte spekjes..
1 groot glas goede mayonaise ..hierop niet bezuinigen tijdens het inkopen ...aan de mayo met de naam  C....ve zit gewoon meer smaak..
peper naar smaak
zout  naar smaak  deze beiden  ingrediënten als laatste toevoegen beter later nog wat meer dan in het begin te veel..
een TL suiker
een grote Tl mosterd
10 kleine augurken..
10 eieren
klein beetje olijfolie..
vocht van de augurken..

Aardappelen koken ...niet te zacht ..neem de proef op de som en prik met een scherp mees erin..gaat het makkelijk zijn ze klaar.Tip kook de eieren mee tijdens de laatsten 10 min met de aardappelen spaart water en gas/stoom
Even laten afkoelen en dan van hun schil ontdoen en direct in plakjes snijden...De eieren ook  na het afkoelen in plakjes snijden en toevoegen..

De ui fijn hakken en samen met de spekjes en ongeveer 1 theelepel olijfolie bakken goed roeren laat ze niet te bruin worden..
En nu komt het dit alles nog warm toevoegen aan de eieren en aardappelen..!!!!!Ja ook de olie en het spekvet...dit maakt de smaak

Nu de augurken in  dunne plakjes snijden ... toevoegen..
even alles mengen met elkaar .....nu de mosterd toevoegen een beetje zout ( TWEE VINGERTOPPEN) de suiker en een beetje peper ook twee vingertoppen en weer mengen.EEN  half koffiekopje vocht van het augurken nat toevoegen ( mag meer kijk even dat alles opgenomen word door de aardappelen het mag geen soep worden)
En tenslotte de mayonaise...alles goed mengen met elkaar af laten koelen..

Hierbij passen uitstekend knakworsten , braadworst of een goed stuk varkensvlees .maar daarover later meer..

In de zomermaanden vervang ik de helft van de mayo met yoghurt en voeg er naar zin en smaak stukjes tomaat, komkommer ,radijs en en en toe ..variaties zijn oneindig ...laat je eigen ideeën er op los..

EET smakelijk..


Geen opmerkingen:

Een reactie posten